image003Uppdaterad: 2015-03-06

Daniel Rowland - Natacha Kudritskaya

---

 

Affisch

Program

Från konsert 2015-03-04

 

Daniel Rowland – violin

Natacha Kudritskaya – piano

 

 

Violinisten Daniel Rowland, primarie i Brodskykvartetten som gästat Sverige flera gånger, har även en internationell karriär som solist, dirigent och kammarmusiker. Han är professor i violin vid Royal College of Music i London.

 

Natacha Kudritskaya har studerat piano i Kiev, Paris och Wien. Hon är pristagare i många sammanhang och har samarbetat med storartade pianistkollegor som t ex Christoph Eschenbach och Dmitri Bashkirov. Natacha har ofta varit solist med olika symfoniorkestrar i pianokonserter av bl a Grieg, Scrajabin, Rachmaninoff och Gerschwin.

 

Så här säger Rowland själv om en del av programmet i Arboga: " Programmet är centrerat kring Paris, vars otroligt vibrerande kulturliv var en magnet för många stora kompositörer och artister: Enescu, Gerschwin, Antheil m.fl. Enescus sonata är verkligen ett fantastiskt stycke, en virvelvind av zigensk dans, virtuositet och känslor och med en oförglömligt vacker långsam sats, ett riktigt mästerverk och en upptäckt för dem som kanske ännu inte känner till det. Den korta, fantastiska sonatan av den högst individuella modernistiska George Antheil är en av mina "galna" favoritstycken - jazz, tango, modernistiska influenser från Stravinskij och Ives. En oförglömligt enkel arabisk tonande violinmelodi.  Musik blir inte mer sensuell och roligare än så här! "

 

---